TERUG NAAR IN DE MEDIA

 

ARTIKEL IN FRIESCH DAGBLAD - 10 SEPTEMBER 2012

Woningstylisten profiteren van de crisis 
Meta Groot Antink

Leeuwarden – Terwijl de bouwbranche een flinke tik heeft gekregen van de crisis, zitten woninginrichters er warmpjes bij. De trage doorstroming van woningbezitters zorgt ervoor dat er meer wordt geïnvesteerd in het interieur. Vaker dan voorheen wordt daarbij een beroep gedaan op de deskundige adviseurs.

Als verhuizen een te groot risico wordt en het huidige huis voldoet niet of niet meer helemaal aan de woonwensen, dan zit er weinig anders op dan veranderen binnen de muren van de bestaande woning. Dat betekent dat serrebouwers, kleine aannemers, de keukenleveranciers en de producent van de dakkapel goede zaken doen en die geluiden zijn dan ook veelvuldig te horen. Ook de inrichtingsadviseurs merken een duidelijk grotere vraag naar hun diensten.

Interieurontwerper Evelien Riemersma van het Dokkumer bedrijf WolThús zag in de afgelopen twee jaar haar omzet verdubbelen en dankt dat, naar eigen zeggen, mede aan de crisis. ,,Mensen hebben het klusbedrijf vaak al in de hand genomen en dan komen ze bij mij terecht. Ze willen het helemaal afmaken en dat betekent niet alleen een verbouwing, maar ook een mooie inrichting zodat er meer ruimte en licht wordt gecreëerd”.

Toch investeren
Riemersma heeft het er druk mee. Sinds ze drie jaar geleden flink wat publiciteit kreeg doordat ze onder meer samenwerkt met een makelaar en de kringloopwinkel, groeit het aantal klanten gestaag. ,,Deels komt dat door mond-tot-mond reclame. Maar ik hoor steeds vaker van de mensen zelf dat ze eigenlijk verhuisplannen hadden. Als dat op een laag pitje komt te staan, willen ze investeren in hun bestaande woning. Maar dan wel zo dat ze weten dat het de moeite waard wordt.”

Een paar jaar geleden, mede onder invloed van de vele woonmetamorfoseprogramma’s, was het absoluut ‘not done’ om de inrichting van je eigen huis uit handen te geven. ,,Nu is het eerder andersom. Bovendien, de crisis versterkt dat”, denkt Riemersma.

,,Ik doe ook verkoopstyling, en dan merk je direct dat een goed ingerichte woning veel sneller verkoopt. Die markt is nu redelijk stabiel. De groei zit vooral in de particulieren die wat anders willen zonder daarbij te verhuizen. In de goede tijden kochten mensen bijvoorbeeld veel op goed geluk en als het dan tegenviel in de eigen kamer, dan hadden ze pech gehad.”

De bewustere consument van nu wil een inrichting die langer meegaat dan de waan van de dag. ,,Een goed advies geeft de klant zelfvertrouwen. Als je de verkeerde spullen koopt en het is het net niet, dan is het ook duurkoop. Ik merk dat mensen dat willen voorkomen.”

Interieuradviseuse Ellen Klunder van woonwinkel Tres Jolie in Leeuwarden bevestigt dat. ,,Mensen kopen zekerheid nu er zoveel onzekerheid is.” Klunder speelt daar handig op in. Op verzoek richt ze complete huizen in met spullen uit haar eigen winkel, nadat ze eerst de woonwensen van de bewoners heeft geïnventariseerd en gebudgetteerd. ,,Dan zien de bewoners direct of het mooi staat of niet. Wat ze niet willen, neem ik net zo gemakkelijk weer mee terug.”

Ruim twee jaar na de start van haar bedrijf heeft Klunder het ‘heerlijk druk’, maar of die aanwas ook komt door de crisis kan ze niet zeggen. Wel merkt ze dat mensen in haar winkel en in het adviestraject kiezen voor duurzame oplossingen. Riemersma ziet dat de klanten minder impulsief kiezen en meer aan de lange termijn denken. De weggooi-maatschappij raakt wat uit de gratie. Klunder merkt dat de milieuvriendelijke kalk- en krijtverven erg aanslaan. ,,Niet alleen vanwege de kleuren of de uitstraling, maar ook omdat zo’n aankoop prettiger voelt voor veel mensen.”

Budget
De klant blijft ondertussen gewoon op de kleintjes letten, merken beide stylisten. De budgetten zijn soms echt low budget en menig klant vertaalt de deskundige inspiratie in een stappenplan dat over meerdere jaren wordt uitgesmeerd. Riemersma werkt per uur, maar kent ook een totaalpakket van 225 euro inclusief huisbezoek en uitgebreid inspiratieplan.

Klunder rekent een uurtarief van 35 euro per uur en komt eerst vrijblijvend kennismaken. Daarnaast biedt zij adviespakketten vanaf 75 euro. 

,,Dat is veel minder dan de kosten van een verhuizing”, stelt Klunder. Bovendien zijn nieuwe meubels lang niet altijd nodig. ,,Het gaat om die frisse blik van de buitenstaander, en de creatieve oplossing van een deskundige. Dan heb je zomaar een nieuwe look die helemaal bij de bewoners past.”

Riemersma: ,,En waarin ook plek is voor die fijne televisiefauteuil of het kastje van oma. Geld speelt een rol, maar het is ook psychisch. Als de verhuizing niet doorgaat, staat de deur ineens open om de eigen woning eens goed aan te pakken.”

© 2009 - 2024 Tres Jolie Interieur & Advies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel